Als je ouders gaan scheiden is dat behoorlijk schrikken. Jouw vertrouwde wereld staat op zijn kop. Net als je ouders heb jij waarschijnlijk ook veel vragen.

Ook kun je met allerlei gevoelens te maken krijgen. Je bent boos, verdrietig, bang en soms ook opgelucht. Vaak heb je de spanning al gevoeld thuis en als je niet weet wat er aan de hand is of als er veel ruzie’s zijn thuis dan kan het ook voelen als een keerpunt.

Wat is ‘normaal’?

Als je ouders gaan scheiden verandert er voor jou ook veel. Het is logisch dat je tijd nodig hebt om alles te verwerken, te wennen aan de nieuwe situatie en het kan zijn dat je van het ene gevoel naar het andere wordt geslingerd. Dit kan je onzeker maken of zelfs bang.

De gevolgen hiervan kunnen zijn:

  • Je voelt je even wat minder goed over jezelf
  • Het kan (tijdelijk) lastiger zijn om goed te presteren op school
  • Het kan zijn dat je soms heel erg boos of soms heel erg verdrietig ergens op reageert
  • Sommige kinderen hebben vaker ruzie met leeftijdgenootjes
  • Je kunt je angstig voelen
  • Een somber gevoel is ook wat veel kinderen kunnen ervaren

Zoals je hierboven ziet kun je dus van alles gaan ervaren als je ouders gaan scheiden. Niets is gek of abnormaal. Natuurlijk hebben niet alle kinderen last van deze zaken of maar van een paar. Ook kunnen sommige kinderen het heftiger en misschien langer ervaren dan andere. Dit is normaal, elk mens is anders, elke situatie is anders en jij bent anders en dat is helemaal oké.

Het is niet jouw schuld!

Wat regelmatig gebeurt is dat kinderen denken dat het hun schuld is dat hun ouders uit elkaar gaan. Dat is niet zo, jij hebt geen schuld aan de situatie, als je al kunt spreken van schuld. Worstel je hiermee? Spreek dit uit naar je ouders of naar iemand die je vertrouwt. Het feit dat je ouders uit elkaar gaan heeft niks met jou te maken. Het komt niet doordat jij soms druk of dwars was of omdat je niet luisterde. Je ouders houden van je en dat blijven ze doen, ook na de scheiding. Wat er ook gebeurt ze blijven jouw ouders die alleen het beste voor je willen.

Heb je hulp nodig?

Als je ouders gaan scheiden via een mediator dan is het goed mogelijk dat deze ook een kindgesprek kan doen, ook bij mij in de praktijk is dit mogelijk. Tijdens dit gesprek kun je jouw visie op de situatie geven. Je kunt vertellen hoe alles voor jou is, waar je tegenaan loopt, waar je, je zorgen over maakt en wat jij graag zou willen. Tijdens dit gesprek zijn je ouders er niet bij, als je broertjes en/of zusjes hebt zijn zij er wel bij, ook zij krijgen de kans hun verhaal te vertellen.

Er zijn ook verschillende organisaties die er speciaal zijn voor kinderen waarvan de ouders gaan scheiden of gescheiden zijn o.a.:

Villa Pinedo – Voor kinderen met gescheiden ouders

Villa Pinedo is er speciaal voor jou als kind van gescheiden ouders. Je kunt er van alles lezen over de scheiding. Ook kun je ervaringen lezen van andere kinderen waarvan de ouders gescheiden zijn. Er is ook een mooie brief te vinden die je eventueel kunt voorlezen voor je ouders. Daarin staat hoe het scheiden voor jou voelt, erg handig als je het lastig vindt om dit zelf op te schrijven.

Praat!

Merk je dat je vastloopt? Maak je je zoveel zorgen dat het moeilijk wordt om je dagelijkse bezigheden te doen zoals school/huiswerk/hobby’s? Praat erover! Het liefst met je ouders maar het kan ook met iemand die je vertrouwt zoals een opa, oma of een goede vriendin.

Ook kan je naar de huisarts gaan, hier kun je ook terecht om over je zorgen te praten. De huisarts kan ook samen met jou kijken of je misschien extra hulp nodig hebt en kan je daarmee helpen. Zoek hulp als je dat nodig hebt.